Projemiz, iklim değişikliği sorunlarının yanı sıra kaynakların sınırsız kullanımı ile ilgilidir. Amacımız, öğrencilerimizin dikkatini ve farkındalığını pratik çevre konularına odaklamaktır. Bu temelde, kendi çevresel tutumlarını, davranışlarını değiştirebilecek ve akran grupları veya ailelerindeki diğerlerini motive edebileceklerdir.
İklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki etkilerini incelediğimiz bu haftada ,bu çalışmada ilk olarak iklim değişikliğinin küresel boyutta önemine değinilerek küresel/bölgesel/kentsel alanlarda iklim değişikliğinin etkileri ve göstergeleri incelenmelerde bulunduk. Ayrıca iklim değişikliğinden etkilenebilirlik modeli çerçevesinde, iklim değişikliği ile başa çıkma kapasitesi ve duyarlılık kategorileri ele aldık.. Bölgesel ve kentsel alanların iklim değişikliğinden etkilenebilirliği ve gözlemlenen etkileri doğrultusunda beyin fırtınası yaparak,etkileri sloganlaştırarak guruplarımızda paylaştık.
#plantED
Küresel ısınma, atmosfere salınan karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların denizlerin ve yer kabuğunun ortalama sıcaklığının artmasına neden olması olayıdır. Sera etkisi doğal bir olaydır. Fakat insanlar tarafından doğaya verilen çeşitli zararlı gazların atmosfere zarar vermesi doğal dengenin bozulmasına ve küresel ısınmanın yaşanmasına neden olur. İşte, küresel ısınma ile ilgili bilgiler.Dünyada sera etkisine ve küresel ısınmaya neden olan gazlar, %30-70 su buharı, %4-9 metan, %9-26 karbondioksit ve %3-7 oranında ozondur.
Küresel Isınmanın Nedenler
● Ulaşım: Şehir içinde dolaşan araçların artması ve fosil yakıtların tüketimindeki artış küresel ısınmayı hızlandırıyor. Fosil yakıtlar, hava ve su kirliliğine neden olur. Bu gazların en önemli özelliği, küresel ölçekte ısının artmasına neden olması ve ısıyı atmosfer içinde tutmasıdır.
● Sanayileşme: Endüstrileşmenin hızlı bir şekilde artması sonucunda karbon emisyonu artıyor ve küresel ısınma hızlanıyor.
● Endüstrileşmenin hızlı bir şekilde artması sonucunda karbon emisyonu artıyor ve küresel ısınma hızlanıyor.
● Hayvancılık: Hayvanların tükettiği yeşillikler ve hayvanların tüketebileceği yeşilliklerin yok edilmesi küresel ısınmaya hız kazandırır. Aynı zamanda hayvanların doğaya bıraktığı atıklar da çevre kirliliğine neden olur. Endüstriyel hayvancılık için kullanılan ilaç ve kimyasallar küresel ısınmaya neden olur.
● Endüstriyel Çiftçilik: Organik tarım yerine endüstriyel tarımın tercih edilmesinin nedeni çok daha karlı ve kolay olduğundan dolayıdır. Tarımda kullanılan ilaçlar, tarım alanlarının tahrip olmasına ve gezegendeki sıcaklığın artmasına neden oluyor.
● Tüketim Çılgınlığı: Tüketimi karşılamak için her gün yüzbinlerce ürün üretiliyor. İnsanların beklentilerini karşılamak için üretilen bu ürünlerin üretim aşamasında harcanan kaynaklar, sera gazı emisyonunun %60’ını oluşturuyor.
Küresel Isınmanın Sonuçları
Küresel ısınma pek çok sorunu beraberinde getirir. Küresel ısınmanın yol açtığı sorunlar arasında, buzulların erimesi, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, fırtına, sel, yağmurlarda sağanak yağış miktarının artması, tunçların erimesi, kuraklık ve buharlaşmadır. Tüm bunlar, ilerleyen zamanlarda doğada dengesizlikler meydana gelmesine neden olur.
Küresel Isınma Nasıl Önlenir?
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için içinde bulunduğumuz dünyayı daha doğru kullanmamız gerekiyor. Küresel ısınmayı önlemek için olabildiğince toplu taşıma araçlarını kullanmak gerekir. Aynı zamanda çevreyi temiz tutmak ve gerektiği kadar tüketim yapmak, tarım ve hayvancılık işlerinde ilaç kullanımını azaltmak gerekir. Parfüm ve deodorant kullanımı da küresel ısınmayı hızlandıran etkenler arasında yer alıyor.
Küresel ısınma sonucunda mevsimler değişiyor ve yapış düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Mevsimlerin ve doğanın dengesinin bozulması küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle herkes kendi üzerine düşen görevi gerçekleştirerek doğaya katkıda bulunmaya çalışmalıdır. Tek bir araç içinde bir kişi seyahat ederek egzozdan çıkan duman miktarını arttırmaktansa toplu taşıma araçlarını ve elektrik ile çalışan araçları kullanmaya gayret göstererek küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Uygulamamız, öğrencilerin ve öğretmenlerin etkilerini takip etmelerini sağlar. Proje, eğitim yoluyla öğrencilerin iklim değişikliği ve çevresel tehditler konusundaki davranışlarını ve toplumların zihniyetini değiştirmeyi amaçlamaktadır.Bu kapsamda Türkiyeden Tokat Zübeyde Hanım Mesleki ve teknik Anadolu lisesi Montessori sınıfı öğretmeni Gamze Karaca , Samsun Canik Demirci İlkokulu öğretmeni Tuğba CEBİROĞLU ,Romanya Scoala Gimnazială,, George Baritiu, Jucu de Sus, Gadalin school structure Valentina chira ,İtalya
I. C. FOSCOLO- GABELLI Foggia Antonella d'Angelo 24 Ekim Pazartesi günü saat 10:00 da online platformda çalışmalarını paylaşacakları bir etkinlik düzenlendi..Ayrıca Tokat Zübeyde Hanım Mesleki ve teknik Anadolu lisesi radyo televizyon ekibi öğrencilerinin çekimini gerçekleştirdiği Lego iklim değişikliği kısa filmi gösterime girdi.3 ülke online bu filmi izlediler.