Angela Dudnicenco

Moldova
 The fight against climate change is a real opportunity to transition to a low carbon.

 

Follow me on Twitter: Twitter


School: Gimnasyum Palanca 20 students are involved The average age of the students: 14 Year

Projects 2020

Palanca

Palanca este un sat din sud-estul țării. Este situat la granița cu Ucraina, pe malul râului Nistru. Este o zonă de agrement cu peisaje de o frumusețe rară. Oameni de pe întreg teritoriul țării vin aici la odihnă, la pescuit. Din păcate, în urma acestora rămân cantități enorme de deșeuri, acestea afectând nemijlocit mediul, mai ales fauna.  Împreună cu elevii am făcut o ieșire în natură pentru a deduce la locul de față ce semnifică schimbările climatice și  care ar putea fi cauzele. Știam cam la ce să ne așteptăm, însă priveliștea ne-a șocat... nu am putut să rămânem indiferenți și am colectat în două zile tone de gunoi rămase în urma turiștilor... Zona Nistrului de Jos este arealul unde viețuiesc specii de animale rare, iar acestea nicidecum nu se hrănesc cu plastic...  Elevii si-au dat cu părerea, în timp ce încercam să facem un bine pentru noi înșine, eliberînd pădurea de ceea ce au uitat să ia cu ei, semenii noștri. 

Schimbările climatice- Evenimente climatice care au loc în ultima vreme pe întreg globul pământesc. În zona Nistrului de Jos acestea se manifestă prin temperaturile ridicate, atipice zonei noastre, secetă, ierni fără zăpadă, ceea ce are un impact negativ asupra agriculturii și a faunei. (Ex: Unele specii de păsări nu mai emigrează, printre acestea și lebedele. )

 

Copacii - plămânii planetei noastre...

 „Omul sfințește locul.” Dacă ne dorim să locuim într-un mediu verde, curat, îngrijit, nu avem decât să le insuflăm copiilor nostri înca de mici dragostea față de natură, dorința de a o ocroti, responsabilitatea și deprinderile comportamentale vizavi de relația om-natură. Fiecare cunoaște zicala din bătrâni:„Datoria unui om este de a săpa o fântână, construi o casă și sădi un copac.” Sunt cuvinte cu o însemnătate mare. Plantarea unui copac este un beneficiu major pentru omenire și planetă. Aceștia ne feresc de razele solare,  oxigenează aerul, împiedică alunecările de teren ș.a. Plantând copaci prelungim perioada de existență a Pământului. Așadar, ar fi bine să ne învățăm să trăim conștienți de faptul ca după noi mai vin alte generații, noi nu suntem cei din urmă. 


Impressions

Images by Angela Dudnicenco 2020-10-03Dudnicenco
Images by Angela Dudnicenco 2020-10-12Dudnicenco