Monica Nistor

Romania
Geography teacher, mother, passionate about travel and nature lover!

 

Follow me on Twitter: Twitter


School: Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși " Oradea/Agora International School Oradea 25 students are involved The average age of the students: 12-18 Año

Projects 2022

Schimbarile climatice

Schimbările climatice reprezintă „schimbarea stării climatului care poate fi identificată (de exemplu, prin utilizarea testelor statistice) prin modificări ale mediei și / sau variabilității proprietăților sale și care persistă o perioadă extinsă, de obicei decenii sau mai mult. Schimbările climatice se pot datora unor procese interne naturale sau unor factori externi, sau unor modificări antropice persistente în compoziția atmosferei sau în utilizarea terenului ”. (definiție de IPCC, 2011) Schimbările climatice sunt una dintre cele mai complexe probleme cu care ne confruntăm astăzi. Schimbările climatice implică multe dimensiuni (știință, economie, societate, politică și dileme etice) și este o problemă globală, resimțită la scară locală, care va exista în deceniile și secolele viitoare. Schimbările care afectează în prezent clima planetei transformă lumea.

Efectele schimbărilor climatice

Schimbarea climei include nu doar creșterea temperaturilor medii dar și multiplicarea fenomenelor meteo extreme, modificarea populației și habitatelor faunei, creșterea nivelului mărilor și oceanelor și alte efecte din această gamă. Toate aceste schimbări apar tot mai pregnant pe măsură ce omenirea continuă să producă, prin activitățile specifice, și să elibereze în atmosferă cantități însemnate de gaze cu efect de seră care nu fac altceva decât să blocheze căldura la nivelul suprafeței planetare.  

Cauzele și efectele la nivel local și global

Al şaselea raport al Grupului interguvernamental de experţi al ONU (IPCC) a fost lansat în august 2021, conţine peste 3.000 de pagini şi este semnat de 234 de oameni de ştiinţă și aprobat de reprezentanții a 195 de guverne. Experții care au scris raportul au fost selectați pe baza expertizei lor și fac parte din tot mai multe țări. - După aproape zece ani de cercetări, acest raport concluzionează ca „fără echivoc, influenţa umană a încălzit atmosfera, oceanele şi suprafeţele terestre”

Autorii raportului arată că temperaturile globale au crescut deja cu 1,1 grade Celsius începând din secolul al XIX-lea, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 100.000 de ani, în timp ce doar o mică fracţiune din această creştere poate proveni din cauze naturale. - Aproape toată încălzirea care a avut loc pe Pământ poate fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră, care captează căldura, cum ar fi dioxidul de carbon şi metanul. Cel mult, cauzele naturale sau factori întâmplători, ar putea fi responsabili pentru 0,1 sau sau 0,2 dintr-un grad de temperatură, se arată în raport.

Pentru Europa, raportul prevede o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme, inclusiv a valurilor de căldură marină și avertizează că o creștere cu 2°C a temperaturii medii globale, va avea efecte critice pentru natură și oameni. - Creșterea temperaturilor și intensificarea fenomenelor meteorologice vor genera, de asemenea, costuri uriașe pentru economia UE și vor afecta capacitatea țărilor de a produce alimente. - Cu toate acestea, potrivit oamenilor de știință, acțiunea umană poate schimba cursul evenimentelor. - Reducerea imediată, rapidă și pe scară largă a emisiilor de gaze cu efect de seră și atingerea unui nivel net al emisiilor de CO2 egal cu zero, au potențialul de a limita schimbările climatice și efectele acestora

Potențiale soluții schimbarile climatice

Ce putem face în privința schimbărilor climatice?

Din păcate, vor exista unele impacturi ale schimbărilor climatice pe care nu le vom putea evita și la care va trebui să ne adaptăm, dar e important să limităm amploarea impacturilor viitoare. Vestea bună este că putem face multe. Nu numai politicienii pot lua măsuri. Cu toții putem contribui prin alegeri inteligente, cum ar fi să mâncăm mai puțină carne și mai multe fructe și legume din producția locală, să economisim energie și să alegem mersul cu bicicleta sau pe jos în locul autoturismului (în special pe distanțe scurte). Veste bună este că multe dintre aceste lucruri sunt benefice și pentru sănătatea și buzunarul nostru.

- Adaptarea la creșterea nivelului apelor

- Case plutitoare: în Maasbommel, în zonele joase din Țările de Jos,  unii locuitori se pregătesc pentru creșterea frecvenței inundațiilor locuind în clădiri amfibii, ancorate de țărm, dar concepute astfel încât să se ridice odată cu nivelul apei.

Construirea de bariere: construirea unor ziduri și diguri în mare împiedică pătrunderea apei în aceeaşi măsură ca și dunele de nisip. Pe acestea din urmă se pot planta ierburi rezistente, ale căror rădăcini nu lasă dunele să fie risipite de valuri.

- Bureții verzi: câmpiile inundabile (zone naturale din care apa se scurge în râuri) pot îndeplini rolul unor bureți, absorbind excesul de apă pluvială. Țările prin care trec Dunărea și Elba își reabilitează fostele câmpii, lăsând mai mult spațiu fluviilor.

- Utilizarea înțeleaptă a apei

- Conservarea apei: unii oameni găsesc modalități noi de a economisi apă;

de exemplu, ei instalează sisteme de „apă gri” în locuințe și în companii (de exemplu, în hoteluri), prin care apa deja utilizată la spălat poate fi refolosită la toaletă. De asemenea, agricultorii inovatori folosesc irigarea nocturnă în cantități mici, astfel încât plantele să primească apa direct la rădăcină, fără ca aceasta să se evapore din cauza căldurii din timpul zilei.

- Abordarea arșiței

- Plantarea inteligentă: unii agricultori plantează mai multe culturi printre copaci, pentru ca acestea să beneficieze de umbră și să poată face față climei mai calde și mai uscate.

În orașe, peisagiștii introduc în parcuri și de-a lungul străzilor flori și arbuști care rezistă la secetă și la căldură.

Ziduri și acoperișuri verzi: în mai multe orașe se cultivă plante pe ziduri și pe acoperișuri, pentru a absorbi căldura și a contribui la menținerea sub control a temperaturii în clădiri

în perioada de arșiță. De asemenea, aceste plante absorb apa și reduc scurgerile în timpul furtunilor.

 

Care sunt soluțiile potențiale?

- Limitarea creşterii temperaturii medii globale cu până la 1,5 grade C!

- Energie curată

- Transport sustenabil/durabil

- Managementul integrat al deșeurilor

Actiune

 Acţiune pentru Climă. Aceasta zi a luat naștere datorită schimbărilor climatice considerate una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru care ne afectează la nivel global. Schimbările climatice din ultimii ani au un impact semnificativ atît asupra ecosistemelor naturale, biodiversităţii, resurselor naturale, cît şi asupra sănătații umane.

România a resimţit direct efectele încălzirii globale: temperaturi extreme, inundaţii, furtuni violente. De aceea, este important ca opinia publică, în special tinerii, să fie informaţi cu privire la impactul pe care îl pot avea asupra mediului şi a stilului de viaţă pe care trebuie sa îl adopte pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. E important ca, în viitorul apropiat, cursurile despre schimbări climatice să devină parte a curriculei şcolare. Noi toţi trebuie să devenim mai reponsabili şi să ne implicăm în dezvoltarea tehnologiilor şi produselor nepoluante.


Impressions

ant
ant
ant
ant
ant
ant